tiistai 25. marraskuuta 2014

Opiskelusta

Minulla on täällä viisi kurssia, joiden lisäksi opiskelen portugalia intensiivikurssilla. Kaksi kurssia on tuotantotalouden puolelta ja ne ovat Management Control Systems sekä Total Quality Management. Sitten on yksi kurssi Service Engineering -maisteriohjelmasta (Enterprise Management) ja kaksi tietotekniikalta (Information Systems ja Formal Methods in Software Engineering).

Management Control Systems on vain portugaliksi, mutta meitä on kolme vaihtaria, joten saimme erillisen tehtävänannon kurssin suorittamiseksi. Siihen kuuluu useita yksilötehtäviä ja yksi ryhmätyö. Emme siis käy luennoilla ollenkaan vaan suoritamme itsenäisesti tehtäviä. Niin varmaan... Kurssikirjana toimii Druryn Management and Cost Accounting, jota on käytetty muistaakseni Oulussakin jollain kurssilla.

Total Quality Management toteutetaan niinikään erikseen meille vaihtareille, joita on tällä kertaa vajaa kymmenen. 2-3 tuntia luentoa per viikko ja pieniä kotitehtäviä. Kirjana on Montgomeryn ja Douglasin Introduction to statistical quality control. Kurssin asiat ovat olleet lähinnä Oulussa opitun kertaamista, mikä ei ole ollut ollenkaan pahitteeksi. Jotain uuttakin on tullut opittua. Luennot ovat mukavia, ja luennoitsijat osaavat asiansa.

Enterprise Management on turhin kurssi kaikista. Luennot ovat pakollisia ja erittäin turhia. Luennoitsija jauhaa turhan pitkään, alun teoriaosion jälkeen pidetään 15-45min tauko, jonka jälkeen tehdään tunnin ajan erittäin yksinkertainen case. Luento kestää kolme tuntia, kun se voisi kestää vain 1,5-2 tuntia. Tervetuloa Portugaliin! Jospa tuolla kuitenkin jotain tulisi opittua.

Information Systems on siis todellakin tietotekniikan puolelta. Aluksi kurssilla käsiteltiin tuotannonohjauksen ja tietojärjestelmien perusteet. Nyt sitten aloimme ryhmätyönä tehdä omaa lisäpalikkaa kaupalliseen portugalilaiseen ERP-järjestelmään. Työ vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta saa nähdä mitä siitä tulee. Luennot ovat maanantaiaamuisin ja englanniksi silloin, kun minä olen paikalla, joten olen ollut kahdella luennolla. Laskarit eli Practical Lessonsit ovat englanniksi samalla tavalla. Ne ovat kuitenkin periaatteessa pakollisia, vaikkei nimiä kerätäkään.

Formal Methods in Software Engineering on aika lailla odotusten mukainen. Kurssi on vaikea, ja opittavaa riittää. Alkupuoliskolla käytiin läpi Alloy-kieli ja nyt keskitymme VDM++-kieleen. Suosittelen kurssia tietotekniikkahenkisille henkilöille, jotka haluavat haastaa vakiintuneet ajatustapansa ohjelmoinnista tai sen suunnittelusta. Tälläkin kurssilla luennot ja laskarit ovat englanniksi silloin, kun olen paikalla. Näillä luennoilla jopa haluan olla, koska aihe on minulle haastava.

Luennot alkavat yleensä akateemisen kymppiminuutin jälkeen eli jos luento on merkitty alkavaksi 10.00, se alkaa oikeasti 10.10. Luennot kuitenkin kestävät niin kauan kuin ne on merkitty kestäviksi. Täällä oppitunti ei ole siis 45 minuuttia vaan kahden tunnin luento on siis 2 x 55min.

Tiedekunnan kirjasto on hyvä paikka opiskella itsenäisesti. Kirjasto on kokonaan hiljainen, EDUroam toimii paremmin kuin Oulussa panOULU ja pistokepaikkoja löytyy lähes jokaiselle.

Loppuun valitettakoon, että yliopistolla vessat ovat aika jäätäviä: erittäin kolkkoja, kylmiä ja huonosti suunniteltuja. Erikoisuutena miesten vessat löytyvät parillisista kerroksista ja naisten vessat parittomista. Täten miehille on noin tuplasti enemmän vessoja kuin naisille, mutta tämä onkin tekniikan tiedekunta.

Just to keep up the trend:

I have five courses here in Porto: Management Control Systems, Total Quality Management, Enterprise Management, Information Systems and Formal Methods in Software Engineering. Two courses are given in English specifically for exchange students, one is completely in English, and two courses are in English when I am present in the class room as I am the only exchange student on those courses.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti