perjantai 5. syyskuuta 2014

Portossa

Kulkeminen


Matkatavarat ehtivät tulla mukaan Frankfurtissa, joten matka sujui oikein hyvin. Perillä Portossa oli vastassa lämmin ja kostea ilma. Tunsin olevani oikeassa paikassa Suomen koleiden päivien jälkeen.

Joukkoliikennekortin ostaminen automaatista oli helppoa. Ostin "sinisen kortin", johon voi ostaa matkoja. Lentoasemalta pääsi keskustaan reilulla kahdella eurolla, johon sisältyy puolen euron maksu itse kortista. Ei ihan onnistu Oulussa.

Joukkoliikenne perustuu työssäkäyntialueiden mukaiseen aluejakoon. Matkat ovat aina joko yhden tai useamman alueen sisällä. Mitä useamman alueen ylittää, sitä kalliimpi lippu on. Kuukausikortti eli "valkoinen kortti" osoitetaan aina tietyille alueille, kun taas sininen kortti riippuu aina ostetusta matkasta. Ostan kuukausikortin keskustan ja yliopiston alueille, kunhan saan opiskelijakortin ehkä ensi viikolla.

Keskustassa tapasin geneerisesti Pedron, joka on tutalainen. Majoituin hänen isovanhempiensa tyhjillään olevassa kämpässä yksin! Asunto oli kävelymatkan päässä Carolina Michaelis -metroasemalta eli aika keskustassa. Kävellessä huomasin, että Portossa todella on korkeusvaihteluita.

Asuminen


Keskiviikkona kävin katsomassa kahta asuntoa: toinen oli Rua de Miragaialla ja toinen Rua da Boavistalla. Ensimmäinen asunto oli ihan ok, ja siellä asui yksi hollantilainen. Hinta oli huoneesta riippuen 160-185 euroa, mutta hinta ei sisältänyt muita kuluja kuten sähköä ja vettä. Paikka oli kyllä kiva, koska joki oli alle 50 metrin päässä. Matka-aika yliopistolle olisi ollut 30-40min.

Toinen asunto, jonka sitten lopulta valitsin, on keskustan laitamilla Lapan, Trindaden ja Faria Guimaraesin metroasemien keskellä. Matka-aika yliopistolle on 15-20 minuuttia. Asunto on siististi sisustettu, ja siellä asuu lisäkseni kaksi portugalilaista miestä, joiden opiskeluajoista on jo muutama vuosi. Katolla on kunnon terassi, josta näkee merelle saakka! Jospa siellä muutama ilta vierähtää näkymiä ihastellen. Minulla on myös oma kylpyhuone. Hinta on hieman kovempi kuin ensimmäisessä vaihtoehdossa eli 250 euroa, mutta hinta sisältää kaiken. Bonuksena meillä on Coka/Koka/Koca-kissa ilahduttamassa elämää :) Cokalla on ikää 11 vuotta, ja portolainen ruokavalio näkyy sen keskivartalossa.

Ruoka


Ensimmäinen francesinha tuli syötyä keskiviikkona, ja olihan se petollisen hyvää. Ei parane ihan joka päivä syödä sellaista. Muutakin portolaista ruokaa on tullut maistettua, koska torstaina muuton kunniaksi kämppikset valmistivat perinteistä kalaa. Yhteiselo alkoi siis oikein mukavissa merkeissä. Laitan ehkä myöhemmin kuvia asunnosta ja tietenkin talon katolta.

Francesinha eli leipää, juustoa ja LIHAA.

Tavallista ruokaa kadunkulmasta: puoliraakaa nautaa ja aika raaka munakas.


Ruokavaihtoehdot kaupungilla ovat aika rasvaisia. Perinteiset portolaiset ruoat ja hampurilaiset ovat tuttu näky patioilla. Jospa tuolta kaupasta löytäisi kunnon tuoreita kasviksia.

Olut on joko paikallista Super Bockia tai etelämpää tuotua Sagresia. Joissakin paikoissa on Heinekeniä. Kyseiset oluet eivät mitään makunautintoja tuota, mutta todettakoon, että hinta korvaa laadun.

Kävely


Kahden päivän aikana on tullut käveltyä erittäin paljon ympäri keskustaa. Portossa on mukava kävellä ympäriinsä, koska on niin paljon nähtävää ja ihasteltavaa. Varsinkin vähän ydinkeskustan ulkopuolella löytää pieniä portaikkoja ja käytäviä, joita pitkin pääsee uusiin ja mielenkiintoisiin paikkoihin. Pedro näytti aivan keskustan tuntumasta mahtavia portaikkoja. Alla kuvia siltä ja omilta reissuilta.

Näkymä Portoon joen toiselta puolen. Huomatkaa hyvä sää.

Portaita riittää.

Loppua ei näy.

Kyllä tällaisten puiden alla voikin ottaa torkut. Mallia näyttää joku paikallinen.

Jonkun näkemys neljästä hevosmiehestä.

 In English

I have now arrived in Porto. The weather is warm and people are nice. I spent two nights at Pedro's grandparents' apartment, but now I am writing this blog text from a real apartment. I am sharing it with two Portuguese guys. They are really nice. I have my own bathroom and we have a cat called Coka/Koka/Koca. There is a great view from the rooftop of the house. The house is located in Rua da Boavista, but you can see the sea!

Porto is a great city to just walk around and find interesting places. There are a lot of narrow streets going up and down the hills. People are drinking coffee and eating lunch at cafés and bars.


1 kommentti: