maanantai 22. syyskuuta 2014

Opiskelun aloittaminen

Matkustin ensimmäisen kerran yliopistolle torstain orientaatiopäivää varten. Ohjelmassa oli tutustumisleikkejä sekä kansainvälinen välipala. Tarjolla oli portugalilaisen ruoan lisäksi opiskelijoiden tuomia ruokia kotimaistaan. Meillä suomalaisilla oli tietenkin salmiakkia, suklaata ja ruisleipää.


Portugalilaisia herkkuja.


Teknillisen tiedekunnan kampus on ruma. Se koostuu harmaista betonimöhkäleistä, joista osa on yhdistetty katetuilla käytävillä toisiinsa. Alueella on yksi varsinainen ruokala 8000 opiskelijaa varten, mutta tarjolla on myös pari kahvilaa ja muuta vapaamuotoisempaa ruokapaikkaa. Opiskelija-ateria maksaa 2,45 euroa, ja hintaan sisältyy leipä, keitto, ruoka, yksi juoma sekä jälkiruoka tai hedelmä. Ruoka on ollut aivan hyvää tähän mennessä, vaikkakin itseä harmittaa salaatin lähes täydellinen puuttuminen. Joinakin päivinä lautaselle on heitetty pari salaattisuikaletta. Ruokalan tädit siis kokoavat ateriat valmiiksi.

Toisena orientaatiopäivänä oli "kaupunkikierros" eli kävelimme São Benton asemalta Maian puolelle Sandemanin portviinikellariin. Siellä nautimme yhden maistiaisen, minkä jälkeen oli vuorossa francesinhan syöminen. Tämä yksilö ei ollut niin hyvä kuin ensimmäinen francesinha, mutta kyllähän tuokin kelpasi.

Lauantaina lähdimme kaveriporukalla katsomaan jotain kuuluisan arkkitehdin suunnittelemaa kahvilaa rannalle. Siinä ei ollut kovinkaan paljon nähtävää, mutta sen vieressä oli ihan kivat näkymät. Siirryimme sieltä rannassa olevalle meriuima-altaalle. Altaan vesi oli siis merivettä, ja itse meri oli kahden metrin päässä altaan reunalta. Siellä sai pulikoida hellesäässä suojassa meren tyrskyiltä. Positiivista oli myös se, etten palanut tälläkään kertaa.

Illalla keskusta täyttyi arviolta miljoonasta ihmisestä, kun ympäri keskustaa oli ulkoilmafestivaali. Isot ja pienet bändit soittivat kaduilla tai baareissa, ja meno oli sen mukaista. Merkittävimpänä erona Suomeen mainittakoon, ettei tapahtumassa juuri ympäripäissään olevia ihmisiä nähnyt. Se on tullut huomattua useampanakin iltana. Voisikohan siihen olla syynä se, että alkoholi on niin helposti saatavilla ja se on halpaa? Ei tarvitse kerralla tirpasta viinapulloa tai konttia olutta.

Sunnuntaina kävin testaamassa kuntosalia nimeltä Bom Sucesso Health Club, joka sijaitsee Boavistassa noin 1,5 kilometrin päässä asunnostani. Paikka oli ihan hyvä, ja sieltä löytyi myös sauna ja uima-allas. Kuukausikortin hinta on noin 30 euroa. Salilla ei ollut kuitenkaan esimerkiksi kunnon kyykkypaikkaa vaan vain pelkkä smith -> ei jatkoon. Pitää jatkaa metsästystä ja sillä välin tyytyä treenaamaan itsekseen talon katolla.

Illalla kävin kämppisten kanssa Norteshopping-ostoskeskuksen leffateatterissa katsomassa Lucy-leffan. Leffassa oli viiden minuutin väliaika keskellä leffaa, joten siinä välissä saattoi käydä saniteettitiloissa tai hakemassa lisää naposteltavaa. Ei hassumpi idea varsinkaan pitkien leffojen kohdalla. Ennen leffaa söimme ravintolakompleksissa, jossa oli pikaisen arvion perusteella 20-30 eri ruoka- ja pikaruokapaikkaa.

Portugalilaista gourmet-pikaruokaa.




Maanantaina 15.9. alkoi opiskelu tai ainakin sen valmistelu. Kursseille ilmoittaudutaan ainakin vaihtareiden osalta menemällä kurssista vastaavan osaston sihteerin juttusille, ja hän sitten ystävällisesti laittaa netissä rastin ruutuun. Hommassa on tehokkuus huipussaan, kun 20 ihmistä jonottaa, että sihteeri klikkaa hiirellä oikeaan paikkaan. Ilmeisesti paikalliset opiskelijat tekevät saman homman itsenäisesti netissä.

Alun perin valitsemani kurssit sopivat aikatauluun, vaikka yksi puolen tunnin päällekäisyys jäikin voimaan. Kurssejani ovat Management Control Systems, Enterprise Management, Total Quality Management, Information Systems ja Formal Methods in Software Engineering. Tähän mennessä tiedän, että ainoastaan Enterprise Management on täysin englanniksi. Muiden kurssien kohdalla pitää vielä vähän neuvotella suoritustavasta.

Ilmoittauduin portugalin intensiivikurssille, joka järjestetään lokakuussa. Vaihtoehtoina oli peruskurssi tai kurssi niille, jotka osaavat jotain muuta latinalaista kieltä. Tapaamani opettaja kehotti minua ilmoittautumaan edistyneemmälle kurssille, sillä olen opiskellut portugalia itsekseni verkossa osoitteessa duolingo.com muutaman kuukauden ajan. Toivottavasti pysyn tahdissa mukana.

Ilmoittauduin myös Marokkon-matkalle, joka alkaa jo 27.9. ja kestää yhdeksän(9) päivää! Saapa nähdä, mitä siitäkin tulee. Matka hoituu linja-autolla, ja matkaseurana on opiskelijoita ympäri Portugalia. Tiedän ainakin muutaman muun vaihtarin täältä Portosta, jotka lähtevät myös matkaan. Paluupäivänä alkaa ESTIEM:n tapahtuma Total Lean Days, joka kestää viikon. Sen aikana opiskellaan ja keskustellaan aiheesta Lean. En siis todennäköisesti osallistu varsinaiseen kouluopetukseen kahteen viikkoon :D

In English


The buildings of the faculty of engineering are really ugly. They are just grey, big buildings. It's really not the same case with University of Oulu.

We went to see a cafe, designed by a famous architecture, near a beautiful beach. The cafe itself wasn't that extraordinary to me, but after seeing the cafe, we spent the afternoon chilling at a pool right next to the ocean. The weather was perfect, and I didn't get a sunburn.

On Monday it was time to enroll to courses. One can enroll to courses by meeting up with the secretary of each department responsible for a course. The secretary then just clicks on a checkbox on a web interface and you are done. I think I could do it myself at home. I have the following courses: Management Control Systems, Enterprise Management, Total Quality Management, Information Systems and Formal Methods in Software Engineering. Enterprise Management is fully in English. For the other courses, I will get some information on the execution next week.

I also enrolled to an intensive Portuguese course for foreigners who have previous knowledge on Latin languages. I have been studying Portuguese online (Duolingo) for three months, so a Portuguese teacher told me to enroll to this "advanced" level course.

I will go to Morocco for a 9-day adventure with other students from all over Portugal. Right after I return from Morocco, I will have an ESTIEM event called Total Lean Days. It will last for one week so I won't be attending classes for two weeks :S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti